Veelgestelde vragen
Ventilatie zorgt ervoor dat er binnen in je huis voldoende verse lucht binnen komt en dat vervuilde lucht weer naar buiten gaat. Zo leef je in een gezond huis want je hebt voldoende zuurstof om te ademen. Je voorkomt er schimmelvorming mee. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken is het belangrijk dat vervuilde lucht voldoende afgevoerd wordt.
Het verschil tussen verluchten door bijvoorbeeld de ramen even open te zetten en ventileren met een systeem, is dat ventilatie voortdurend voor verse lucht zorgt.
Stel: je staat op en merkt dat de slaapkamer ’s morgens niet zo fris meer ruikt, dan kan je een raam openzetten en dan heb je overdag frisse lucht op de slaapkamer. Maar als je die raam weer dicht doet als je gaat slapen, dan slaap je weer een hele nacht in vervuilde lucht. Een goed ventilatiesystemen zorgt de hele nacht lang voor verse lucht.
Dat is afhankelijk van je type woning. Vraag raad aan je vakman.
Een goed ontworpen ventilatie heeft een lage luchtsnelheid en is hierdoor geluidsarm.
Wie een nieuwe ventilatie type D in huis heeft zal geen last hebben van koude lucht of het gevoel dat het tocht in huis. In de zomer zorgt dit type ervoor ook voor dat het relatief fris blijft in huis zelf als het buiten erg warm is.Bij ventilatiesystemen A, B en C kan u bij felle wind tocht in huis voelen. Is het buiten erg koud dan kan de koude door de ventilatie wat naar binnen komen. Een professionele plaatser zal er echter voor zorgen dat de ongemakken hiervan tot een minimum beperkt blijven.
In Vlaanderen geldt vanaf 1 januari 2006 de EPB-regelgeving (energieprestatie- regelgeving). Het doel van de energieprestatieregelgeving is om energie- zuinige, comfortabele gebouwen te realiseren in Vlaanderen, in nieuwbouw of via renovatie. Op termijn kan daarmee een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd, wat gunstig is voor het leefmilieu en de portemonnee van de Vlamingen.
Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie (isolatie, energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, ...) en een gezond binnenklimaat behalen.
Er zijn een aantal dingen die u zelf kan doen om ervoor te zorgen dat uw ventilatiesysteem in topconditie blijft. Heeft u ventilatieroosters, dan kan u deze regelmatig schoonmaken. De filters van een ventilatiesysteem type D maakt je best elke maand schoon en vervang je 2x per jaar. U kan ook steeds beroep doen op de vakmannen van Willems-Diels voor het onderhoud.
Gezonde lucht is levensnoodzakelijk. Ook thuis en op het werk. De verplichting door de overheid om in woningen en kantoren aangepaste ventilatiesystemen te voorzien, is absoluut niet uit de ‘lucht’ gegrepen.
Ventileren is geen luxe. Slapeloosheid, futloosheid, hoofdpijn, allergieën, kanker, longziekten, hartziekten...: ze zijn vaak het gevolg van ongezonde lucht. Onze drang naar ‘isoleren’ zorgt ervoor dat de aanwezige lucht te weinig wordt ververst. Hoe hoger de CO2-waarde in uw woning, hoe armer de lucht. U wordt er loom van, en op de lange duur tast het uw gezondheid aan. Ventilatie is dan ook geen luxe… Het is een ‘must’.