Veelgestelde vragen over zonne-energie
De zon schijnt in België ongeveer 1600 uren per jaar. Dat is voldoende om uw zonneboiler te laten renderen. Zelfs in een grauw landje als België is er dus genoeg zon om de helft van ons warm water aan te maken. Met behulp van een zonneboiler kan je je dus een groot deel van het jaar gratis wassen.
Ja hoor. Een zonneboiler maakt niet alleen gebruik van het rechtstreekse zonlicht op een zonnige dag maar ook van het diffuus licht op een bewolkte dag. Wanneer er wolken voor de zon drijven, zal het rendement van uw zonneboiler dalen, maar blijft hij warmte opwekken.
Zonnecollectoren maken gebruik van de warmte van de zon door een vloeistof op te warmen in een buizensysteem. Die vloeistof wordt gebruikt om het water in een opslagvat op te warmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen of cellen zetten zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van silicium, een halfmetaal met hoge foto-elektrische eigenschappen.
De jaarlijkse energiekosten voor de productie van warm water zullen met een zonneboiler slechts de helft bedragen in vergelijking tot de verbruikskosten van een traditionele boiler. Daartegenover staan de hogere investeringskosten.
Voor een gezin van 3 à 4 personen rekenen we ongeveer op een prijs van 3000 tot 5000 euro (excl. BTW) materiaalkosten en 1000 euro voor de installatie. Afhankelijk van het systeem waarmee we de zonneboiler vergelijken, betekent dat meerkosten van ongeveer 2000 tot 4000 euro + 500 euro installatiekosten.
U kunt via het gewest of de netbeheerders, sommige provincies of gemeenten ook rekenen op enkele premies voor uw zonneboiler waardoor de terugverdientijd korter wordt. Bovendien moet je bij de installatie van een zonneboiler ook rekening houden met het feit dat de energieprijzen de volgende jaren zullen stijgen waardoor de zonneboiler nog sneller terugverdiend wordt.
Dat hangt natuurlijk af van uw watergebruik dat zelf dan weer afhangt van de grootte van uw gezin. De oppervlakte van de collectoren moet uw huis van warm water kunnen voorzien aan een temperatuur van 60°C. Men rekent op basis van het gemiddelde watergebruik op 1 tot 1,5 m² zonnecollector per bewoner. Wat betreft de opslagcapaciteit van het opslagvat reken je best op 50 tot 60 liter water per m² zonneccollector. Op die manier kan het warm water twee dagen lang gestockeerd worden.
In de meeste gevallen gaat dat probleemloos. De zonneboiler is niets anders dan een voorverwarming van uw sanitair tapwater. Indien uw naverwarming bestaat uit een boiler op gas of mazout kunt u vrijwel altijd een zonneboiler aansluiten. Vraag echter steeds advies aan uw fabrikant of installateur.
In de winter, wanneer de behoefte aan warmte het grootst is, levert de zon het minste energie. Toch kan de zon een bijdrage leveren aan de woningverwarming. Meestal gebeurt dat in combinatie met een zonneboiler voor sanitair warm water. Het aandeel van de zon zal in klassieke oudere woningen nooit meer dan 10 à 25 % van de verwarmingsbehoefte bedragen. Bij Lage Energiewoningen en Passiefhuizen kan een correct gedimensioneerde zooneboiler-combiysteem wel tot 50 % en meer van de verwarmingsbehoeften dekken. 100 % dekking is in ons klimaat niet mogelijk en daarom blijft een aanvullend verwarmingssyssteem noodzakelijk.
Neen de meeste gevallen is het niet nodig in Vlaanderen om een vergunning te hebben om een zonneboiler te installeren. Sinds 1 december 2010 is het plaatsen van zonnepanelen is in de meeste situaties vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning. Op een plat dak is de plaatsing van zonnepanelen vrijgesteld als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt.
Jazeker! Wanneer u een zonneboiler plaatst in een bestaande woning dan krijgt u 550 euro per vierkante meter collectoren. Het maximum dat u kan krijgen is 2750 euro.
Op de site van de Vlaamse overheid kan je voor elke gemeente opzoeken wat de premies zijn, en welk voorwaarden er aan gekoppeld zijn.